fallback

Рокади в МВР: Новият министър раздава заповеди за освобождаване на шефове

Директорът на ГД "Жандармерия" Димитър Андонов трябва да напусне поста си

30.08.2024 | 09:37 Автор: Толя Стоянова

Директорът на Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" главен комисар Димитър Андонов вчера е получил заповед за освобождаване от поста си с дата 2 септември.

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев за заместник-министър на вътрешните работи е назначен Любомир Йосифов. Той е завършил висшето си образование с придобита магистърска степен специалност "Противодействие на престъпността и охрана на обществения ред" в Академията на МВР. Заемал е различни длъжности в структурите на МВР. Работил е и на експертни длъжности в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията"  - Министерството на правосъдието. През последните години той работи като експерт по сигурността в частния сектор.

По предложение на вътрешния министър Атанас Илков и със заповед на премиера Димитър Главчев от длъжността заместник-министър на вътрешните са освободени Стоян Темелакиев и Христо Стефанов. 

Темелакиев през 1995 г. завършва магистратура по начална педагогика в Югозападния университет в Благоевград, а през 2013 г. завършва право в същия университет. Бил е полицейски командир и разузнавач. В отделни периоди е началник на сектор в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", началник на отдел в Държавна агенция "Национална сигурност" и заместник-директор на агенцията. От 2015 г. е заместник-директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". На 22 юли 2020 г. е назначен за заместник-главен секретар на МВР. От 14 май 2021 г. е временно изпълняващ длъжността главен секретар на МВР. Остава на поста до август 2021 г., когато отново се връща на стария си пост. Заместник-министър на вътрешните работи е от 23 декември 2021 г. до август 2022 г. и след това юни-ноември 2023 и отново от април 2024 г. до 29 август.

Стефанов е магистър по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". От юни 2023 г. до момента е бил директор на дирекция "Правно-нормативна дейност" в Министерство на вътрешните работи. В периода 2021- 2023 г. е работил в Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". От 2015 г. до 2021 г. е заемал длъжността началник сектор в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", а преди това (2011 - 2015 г.) е работил в Главна дирекция "Криминална полиция" и Главна дирекция "Национална полиция". От 2003 г. до 2011 г. е бил на работа в ОДМВР-Перник и Главна дирекция "Досъдебно производство" като разследващ полицай.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback