Румен Радев: Трайно решение на кризата ще има, когато се обединим около здравите ценности

Държавният глава присъства на откриването на 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол

29.08.2024 | 23:01 Редактор: Вяра Димова
Радев бе придружаван на събитието от своята съпруга Десислава Радева.
Радев бе придружаван на събитието от своята съпруга Десислава Радева.

Трайно решение на кризата ще има не когато една партия вземе съкрушителен превес пред всички останали или когато дочакаме някоя чудодейна сглобка, а когато се обединим около здравите ценности и именно хората на културата и изкуствата съграждат ценностната система на обществото и развиват нашия вестибуларен апарат да преценяваме кое е горе и кое е долу в общественото пространство, кое е добро и зло, кое ни тласка към европейска България и кое ни дърпа назад. Това заяви президентът Румен Радев на откриването на 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол.

Държавният глава бе придружаван на събитието от своята съпруга Десислава Радева.

"Край морския бряг на Созопол, където си дават среща свободата на духа, великолепието на природата, невероятното наследство хилядолетна цивилизация, всяка година с много любов и амбиция се добавят нови вдъхновяващи страници в културните хроники на България. Пъстрият свят на музиката, театъра, литературата, киното, визуалните изкуства, превръща фестивала в една от най-разнообразните и значими културни празници на България", каза в приветствието си Радев.

Празниците на изкуствата "Аполония" се провеждат в Созопол от 1984 г. и привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, да покаже постиженията на българските творци и да подкрепи нови таланти и идеи в областта на всички видове изкуства като театъра, киното, музиката, литературата, фотографията, живописта и скулптурата.

В рамките на настоящото издание на фестивала от 28 август до 7 септември е предвидена специална програма от културни събития в Созопол с участието на обичани български артисти.

По повод 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония", за последователните усилия за съхраняване на родните традиции в изкуствата и значимия принос на инициативата към развитието и обогатяването на българската култура държавният глава удостои с Плакет "Св. Св. Кирил и Методий" Фондация "Аполония", която организира фестивала.

Снимка: Прессекретариат на президента