fallback

Симптомите на западнонилската треска са температура, болки в мускулите, главоболие

Заболяването може да протече и по-тежко, каза вирусологът Радостина Александрова

29.08.2024 | 18:43 Автор: Толя Стоянова

Първи смъртни случаи на западнонилска треска у нас. Двама души починаха от заразата, която се предава чрез ухапване от комар. А след заседание здравните власти издадоха предписание за извънредна обработка срещу вредителите в София.

Западнонилската треска е открита у нас за пръв път през 60-те години на миналия век. Средно в страната има по 15 случая годишно.

"Предава се от заразени комари. Могат да бъдат заразени хора. Предаването става при ухапване", каза вирусологът Радостина Александрова.

Заболяването протича без симптоми при 80% от случаите. Макар и при малка част от хората, са възможни усложнения. Такива са случаите и при двамата, починали от заразата. Заразените са от Хасково и София. И тримата са на възраст между 61 и 74 години.

"Около 19,5% от ухапаните, седмица след това получават повишаване на температурата, болки в мускулите, сухожилията, главоболие", заяви председателят на БАМ проф. Тодор Кантарджиев.

"Заболяването може да протече и по-тежко, в това число и енцефалит, и може да бъде фатално", добави Александрова.

За да се ограничат фаталните случаи, здравните власти изпратиха предписание на столичния кмет за допълнително третиране на зелените площи. От началото на година 9 държави в Европа са съобщили за случаи на западнонилска треска.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback