Адвокат се бори сурогатното майчинство да бъде разрешено за онкоболни жени

Проблем за стотици в България

29.08.2024 | 14:58 Редактор: Беатрис Младжова

Стотици жени в България са лишени от правото да бъдат майки заради тежки диагнози, които не им го позволяват. Единствената алтернатива пред тях не е осиновяването, а сурогатното майчинство. 

Савина Илиева-Славчева е адвокат. Когато чува тежката диагноза рак, тя се ангажира активно с желанието си за промяна на законодателството за жени със заболявания, които не могат да имат деца. За да сбъдне както своята, така и мечтата на други, да чуят "мамо".

"Ние можем, когато не сме сами - ето защо съм тук с лицето си и диагнозата си, за да се боря за позволеното сурогатно майчинство за жените с онкологични заболявания, тъй като сред малко от обществото се знае, че това е невъзможно. Независимо от рака, дали има замразена яйцеклетка, дали няма, важното е, че след това жената няма как да стане майка", каза Славчева.

Един от документите, изискван при процедура по осиновяване, е медицинско, удостоверяващо, че кандидатът е здрав. Това в случая на Савина е невъзможно. 

"Няма как по легален начин джипи да разпише, че пациентът е здрав и да излъже системата, за да бъдем картотекирани като кандидат-осиновители. Пробвах дори като юрист, няма начин", добави адвокатът.

Опит в законодателно отношение може да бъде почерпен от Гърция, Кипър и Украйна, а ангажиране на компетентните институции у нас по казуса към момента няма. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Pexels