Изпращаме в Брюксел две кандидатури за еврокомисар

От ГЕРБ смятат, че изборът трябва да се спре на тяхната кандидатура

29.08.2024 | 13:35 Редактор: Деси Николова

Премиерът Димитър Главчев продължава разговорите с българските кандидати за еврокомисар. Един ден остава до крайния срок, в който страната ни трябва да изпрати до Брюксел своето предложение.

Шестте парламентарно представени формации излъчиха седем кандидатури

ГЕРБ предлага Екатерина Захариева, ПП-ДБ - Юлиян Попов, а ДПС - Искра Михайлова. "Възраждане" пък издигна Виктор Папазов, а Изпълнителното бюро на БСП номинира двама кандидати - Драгомир Стойнев и евродепутата Цветелина Пенкова, ако България получи ресор енергетика. "Има такъв народ" избра Велислава Петрова за своя номинация. Възможно е страната ни да е единствената, която ще изпрати две опции в Белгия за бъдещ представител.

Въпреки че шестте партии излъчиха свои номинации, от ГЕРБ смятат, че изборът трябва да се спре на тяхната кандидатура.

"Победител е ГЕРБ на европейските избори, затова считам, че ние с право излъчваме и най-силния кандидат. Все пак демокрацията е много хубаво нещо, но тя се крепи на избора на хората", заяви лидерът на партията Бойко Борисов.

Най-вероятно страната ни ще бъде представена от двама души, тъй като това е условие в Брюксел, макар повечето държави членки да са излъчили по един кандидат.

"Предния път, когато България трябваше да излъчи български представител за еврокомисар, от нас беше поискано да има две кандидатури. Тогава Илиана Иванова и Лорер бяха двете кандидатури. Истината е, че не всички държави в Европейския съюз представят две кандидатури", каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Досегашният еврокомисар Илиана Иванова написа пост в социалните мрежи, че поради лични причини няма да може да продължи работа в следващата комисия. 

"За мен беше огромна чест и привилегия да служа като еврокомисар през последната година от мандата на настоящата Европейска комисия! Благодаря на българските власти и граждани за доверието, широката подкрепа и възможността да представлявам страната ни на най-високо европейско ниво! През този динамичен период положих всички усилия да изпълнявам възложените ми отговорности за ключов за бъдещето ресор със значителен бюджет", написа Иванова.

Най-късно утре Димитър Главчев трябва да изпрати в Брюксел две имена за кандидатурата – на жена и на мъж. А на 11 или 12 септември се очаква председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да обяви кои ще бъдат новите членове на Еврокомисията.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.