fallback

Галя Кондева разпореди спешни проверки за продажбата на енергиен прах

Ще бъде изготвена преценка за безопасността на предлаганите продукти

29.08.2024 | 13:16 Автор: Толя Стоянова

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди на Регионалните здравни инспекции да извършат проверки в спешен порядък във физически обекти, за които има информация, че може да се предлагат т.нар. "енергиен сниф". Проверките ще се реализират съвместно с представители на Комисията за защита на потребителите.

Междувременно експерти на Министерството на здравеопазването са извършили мониторинг на места за продажба от разстояние, като е изготвен списък, по който също ще бъдат извършени проверки. Информацията ще бъде предоставена и на останалите компетентни органи. След установяване на произхода на продуктите, веригата на доставки, както и вложените суровини и съставки, ще бъде изготвена преценка за безопасността на предлаганите продукти чрез назална употреба, както и необходимостта от предприемане на мерки, целящи евентуално ограничаване или забрана, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Официален сигнал в Министерството на здравеопазването за конкретните продукти е постъпил на 26 август (понеделник). В резултат на това са изискани становища от експерти от Националния съвет по наркотични вещества и Националния център по обществено здраве и анализи.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback