fallback

Жълт код за гръмотевични бури и обилни валежи в четвъртък

Максималните температури в страната ще са от 29 до 33 градуса

29.08.2024 | 06:00 Автор: Толя Стоянова

Жълт код е обявен за Североизточна България и за Югозападна България заради очаквани обилни валежи и гръмотевични бури. На места може да има и градушки.

Денят започна с минимални температури от 16 до 20 градуса. Нова облачна вълна от север ще се спусне над страната. В северните райони и по Черноморието ще има значителна облачност. Следобед в планините от западните райони и над Северното Черноморско крайбрежие ще превалява и прегърмява. Ще духа слаб вятър от север със скорост до 20 км/ч. Максималните температури в страната ще са от 29 до 33 градуса, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова. 

Над Черноморието ще бъде облачно, а следобед ще има превалявания на юг от Бургас. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 27 до 30 градуса. Вятърът ще бъде слаб от североизток - по северното крайбрежие със скорост до 20 км/ч, по южното Черноморие до умерен до 30 км/ч. Морската вода е с температура от 27-28 градуса по северното крайбрежие, а по южното до 28-29 градуса. Вълнението по северното крайбрежие ще бъде слабо с височина на вълните до 1,5 метра, по южното Черноморие ще бъде по-силно с височина на вълните до 2,5 метра.

Над планините ще има значителна облачност с валежи и прегърмявания, по-съществени над Рила и Пирин. Вятърът по високите части, над 2500 метра височина, ще бъде слаб от север със скорост до 40 км/ч. Максималните температури, над 2500 метра височина, ще бъдат около 8 градуса, а на 1500 метра - около 16 градуса.

В петък ще вали и гърми в западните части от страната и по Черноморието. В събота прогнозата е за разкъсана облачност и кратки валежи, а в неделя ще има повече слънчеви часове.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Pexels

fallback
Още от България
fallback