fallback

МВнР отговори на Християн Мицкоски: Няма да предоговаряме поетите ангажименти от Скопие

РСМ е напът за ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС, пише в позицията на външното ни министерство

28.08.2024 | 19:42 Автор: Елеонора Танева

Министерството на външните работи излезе с позиция след изказването на премиера на Северна Македония Християн Мицкоски. Той декларира, че няма намерение да води разговори със служебното правителство на България.

Ето пълната позиция на МВнР:

Днешното изказване на министър-председателя на Република Северна Македония за съжаление отново открито поставя под въпрос европейската перспектива на страната му. На управляващите в Скопие би трябвало да е ясно, че опитите за лансиране на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти могат да доведат единствено до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС. Тази наша позиция няма да се промени независимо от това дали управлява служебно или редовно правителство. Припомняме, че в резултат на ненужни провокации и конфронтация със съседни държави, Северна Македония вече изгуби твърде много време в процеса на отваряне на присъединителни преговори.

Служебното правителство на Република България е легитимно правителство, което има всички прерогативи за управлението на страната. То остава отворено за диалог със Северна Македония, като същевременно подчертаваме, че, независимо дали воден със служебно или с редовно българско правителство, диалогът не включва предоговаряне на вече поети ангажименти от Скопие.

Бихме искали отново да припомним, че Европейският консенсус от лятото на 2022 г. между 27-те държави членки на ЕС и Северна Македония в пълнота очертава всички стъпки за постигане на действителен напредък в процеса на европейска интеграция на последната. 

Българската позиция е ясно разписана в Решение на Народното събрание от 24 юни 2022 г., подкрепено от всички политически сили. Тя е израз на волята на българските граждани да подкрепят Северна Македония в процеса на изпълнение на критериите за членство в ЕС, при условие че съседната държава се приобщи към най-високите стандарти в областта на правата на човека и добросъвестно изпълнява поетите международни ангажименти. Тази общонационална позиция няма да бъде променена.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback