Какво представлява SMS известието на НЗОК до пациентите и ползите от него

Съобщение ще получават също хората с хронични и редки заболявания, както и тези с увреждания

28.08.2024 | 19:07 Редактор: Елеонора Танева

Здравната каса ще известява с SMS или съобщение по Viber съобщение гражданите за статуса на техните протоколи, с които се предписват лекарствени продукти за хронични и редки заболявания, както и за отпускането на помощни средства и медицински изделия. Услугата ще стартира на първи септември. 

Мариана Александрова е с диабет тип 2. Получава лекарства, отпускани  с електронен протокол от Здравната каса. Признава, че нововъведението ще е полезно за нея.

"Може да се случи така, че примерно протоколът да е готов на 5-ия ден, а ти да чакаш една седмици. Така ще знаеш и веднага ще отидеш да вземеш лекарствата. Важното е, че Касата ще контактува директно с пациента, досега минаваше през лекаря комуникацията, което удължава срока за събиране на документи", коментира Марияна Александрова от Сдружение диабет и преддиабет.

По същия начин ще бъдат уведомявани, както хората с хронични и редки заболявания, така и тези, които са с увреждания. Те ще научават за издадените  протоколи и заявления за отпускане на помощни средства и за издадените от НЗОК или районната здравноосигурителна каса одобрения по постъпилите заявления. 

"Информираността на гражданите е от първостепенно значение, защото ние вярваме, че по-добре информираният пациент е по-полезен както за себе си и собственото си здраве, така и за системата", заяви вр. изп. длъжността управител на НЗОК Момчил Мавров. 

От НЗОК са категорични - това е нов подход в предоставяне на услугите. 

"Известяването ще става изцяло автоматизирано, въз основа на генерираните данни в самата информационна система, ще е нужен само телефонен номер", уточни Мавров. 

Съобщението за протоколите за лекарства ще бъде кратко и ще съдържа информация за номера на протокола и валидността му. Известията ще бъдат изпращани при регистриране на нов протокол, при нужда от допълнителни документи, при отказ, при прекратяване и при изтичане на срока на протокола. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.