Работник от ВиК сектора изчисли, че му трябват 2 000 лв. заплата за живот без лишения

Работодателските организации са категорични, че бизнесът ще бъде тласнат към сивия сектор

28.08.2024 | 18:46 Редактор: Толя Стоянова

Четирицифрена минимална работна заплата от първи януари 2025 г. Предложението на правителството е минималното възнаграждение да стане 1 077 лв. или със 144 лв. повече спрямо определения от 1 януари тази година размер от 933 лв.

Предложението е заложено в проект на постановление на Министерския съвет със срок за обществено обсъждане до 26 септември.

Руслан Красимиров и семейството му се прибират във Враца след 4 години гурбет в Германия. Категоричен е, че 1000 лв. са крайно недостатъчни за нормален живот.

"Страшно е! Цените са абсолютно големи на имоти, на храна, гориво, качество няма", каза той.

Само за 20 дни семейството на Руслан изхарчва около 10 000 лв. Търсят и работа, която да им носи приличен доход, но без резултат.

"Липсваше ни България. Дойдохме си да пробваме, виждаме, че не става и може би, ако не се случи нищо този месец, другия ще се връщаме", сподели Красимиров.

Мариан Николаев от над 20 години е във ВиК сектора. Не взима висока заплата и също е на мнение, че дори и повишена минималната заплата няма да стига.

"Трябват поне 2000 лв., за да не се лишаваш от нищо и да живееш нормално", смята Николаев.

Предвиденото увеличение от догодина е с 15%. Според синдикатите това е стъпка в правилната посока. Икономическият анализатор на ИССИО към КНСБ Петър Мишев смята, че инфлацията няма да се забърза заради повишаването на минималната работна заплата. Работодателските организации обаче са категорични, че ръстът на заплатите ще тласнат бизнеса към сивия сектор. Освен това ще задълбочат икономическата пропаст между отделните региони.

"Непремереното увеличаване на минималната работна заплата принуждава и работници, и работодатели да крият, че работят, понеже не може да им се плаща тази заплата", коментира председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов.

България не е изпълнила и критерии, чрез които се определя годишната база на минималната работна заплата. Това трябва да стане чрез преговори между синдикалните организации на синдикатите и работодателите.

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов.

Снимка: БГНЕС