Независимият депутат Тимур Халилов: ДПС ще бъде монолитно и ще отстоява устава си

Делян Пеевски може да обжалва изключването си от Движението пред Централното бюро на партията

28.08.2024 | 18:54 Редактор: Вяра Димова

Ден, след като Централното бюро на ДПС изключи Делян Пеевски и част от негови поддръжници, все още не е ясно дали те ще обжалват решението. Снощи те го определиха като нелегитимно, а днес поддръжниците на Ахмед Доган се позоваха на устава си. 

Според устава на Движението, за да е легитимно заседанието, е нужно да присъстват 2/3 от членовете на Оперативното бюро или 16 души. Пеевски смята, че това условие не е изпълнено и това го прави нелегитимно. 

"Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите. Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в нея всичко се случва по закон", категоричен бе Пеевски.

От ДПС на Доган обаче обявиха обратната позиция -  Пеевски и групата около него са изключени, защото именно те не спазват устава на партията. 

"Последният човек, който да коментира противоуставността на тези причини и решения да бъде Делян Пеевски при положение, че цялата криза в ДПС се създаде именно заради него и това, че не спазва устава", коментира независимият депутат Тимур Халилов.

От сайта на ДПС днес бяха премахнати всички публикации, свързани с почетния председател. А два месеца преди изборите все още не е ясно как ДПС ще се яви на вота.

"ДПС ще бъде монолитно и ще продължи да отстоява интереса и устава на партията", категоричен е Халилов.

На въпрос как ще стане регистрацията, той отговори така: "Съвсем скоро всички ще разберем".

Пеевски може да обжалва изключването си от Движението пред Централната контролна комисия на ДПС.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева. 

Снимка: БГНЕС