fallback

ПП-ДБ изпратиха на Димитър Главчев кандидатурата си за еврокомисар

Юлиян Попов е бил министър на екологията в две правителства

28.08.2024 | 17:10 Автор: Елеонора Танева

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ акад. Николай Денков изпрати писмо до служебния премиер Димитър Главчев, в което се препотвърждава позицията на коалицията, че парламентът трябва да изслуша и реши кой да бъде българският еврокомисар. В писмото се подчертава, че България се намира в безпрецедентна политическа криза и служебното правителство няма необходимата легитимност да определи българския еврокомисар за следващите 5 години.

Предложението на коалиция ПП-ДБ е Юлиян Попов да бъде следващият български еврокомисар.

Юлиян Попов е един от най-влиятелните гласове в Европа по темата "Енергетика" и затова ние се спираме на него като непартийна кандидатура и експерт с висока компетентност. В момент на политическа криза, издигането на непартийна фигура със статут на световен експерт е начинът да покажем, че българският интерес е по-голям от тясно партийния, мотивират предложението си от ПП-ДБ.

Юлиян Попов притежава значителна експертиза и в други сфери: климат, околна среда и образование. Той е бил министър на екологията в две правителства, а също така е един от основателите на Нов български университет. До встъпването си в длъжност в последното редовно правителство е бил председател на Европейския институт за ефективност на сградите (BPIE), водещия тинк-танк в Брюксел в сферата на сградната и регионална политика.

Според коалицията ПП-ДБ България трябва да получи ресор в Европейската комисия, който да бъде наистина стратегически за страната ни. Ние смятаме, че ресор "Енергетика" е подходящ, тъй като България доказа, че успя да се освободи от енергийната зависимост от Русия в областта на газа, нефта и ядреното гориво.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback