В Дебнево откриха златни монети от времето на Юстиниан Велики

Открити са при разкопки в Дебнево

28.08.2024 | 12:08 Редактор: Толя Стоянова
Откриха златни монети от времето на император Юстиниан Велики при разкопки в троянското село Дебнево.
Откриха златни монети от времето на император Юстиниан Велики при разкопки в троянското село Дебнево.

Откриха златни монети от времето на император Юстиниан Велики при разкопки в троянското село Дебнево. На находката са се натъкнали археолози от Националния исторически институт с музей към БАН.

Ръководителят на разкопките доц. д-р Стилиян Иванов поясни, че петте златни монети са намерени разпилени по пода на опожарено жилище в крепостта "Калето" в село Дебнево от периода на Първото българско царство.

"Имаме късмета да видим, макар и в овъглено състояние, част от дървената облицовка на жилището. Собствениците са изоставили целия наличен инвентар, по който съдим, че те са се занимавали и със земеделие. За това свидетелстват двата железни сърпа, които намерихме един до друг, различни инструменти като една малка брадвичка, една киркобрадва, желязна тока за колан, имаме три бронзови пръстена и няколко керамични гърнета. Най-впечатляващите находки от жилището обаче са петте златни монети", каза доц. Иванов, цитиран от БНР.

Археологическите разкопки в крепостта "Калето" са започнали още през 1974 г., но след известно прекъсване са подновени преди 6 години.

Снимка: архив, БГНЕС