fallback

Амор Алмагро от Судан: Задържаните българи са в безопасност

28.01.2015 | 18:49 Автор: Красимир Кирев

Задържаните български граждани от бунтовническа групировка в Южен Судан са добре. Водят се преговори за освобождаването им. Това заяви специално за България он ер Амор Алмагро, говорител на Световната продоволствена програма за Судан. Сънародниците ни са участвали в полет на хеликоптер на ООН, който е участвал в хуманитарна мисия за доставка на храна за местните жители.

Хеликоптерът на българската авиокомпания „Хели Ер“,  е бил принуден да кацне в Южен Судан, в района на град Кадугли. На борда са били шестима български граждани – трима души екипаж и трима служители на компанията. Те са задържани от групировката "Северносуданско народно движение", която води военни действия срещу правителствените сили в района.

От Судан, Амор Алмагро, говорител на световната продоволствена програма за Судан, уверява, че българите са добре и се прави всичко за освобождаването им:

"Всичко, което мога да кажа в този момент е, на първо място, наш приоритет е тяхната сигурност. Имаме индикации, че всички са добре. Това е много важно. Работим много сериозно, с всички сили, за да бъдат освободени".

На въпрос има ли поискан откуп до момента, Алмагро отговори:

 

"Не съм в позиция да говоря за това. Всичко което мога да кажа е, че работим за бързо и безопасно освобождаване."

 

Българският външен министър Даниел Митов също гарантира, че сънародниците ни са добре и обяви, че за тях се преговаря на най-високо ниво от ООН.

Хеликоптерът е изпълнявал полет по договор със Световната продоволствена програма на ООН. Суданското правителство е изпратило в района военен самолет, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него.

Това не е първият случай, когато има похитени наши сънародници. Трима български пилоти, които също работиха за Организацията по прехраната на ООН, бяха отвлечени на 13 януари 2011 г. от група въоръжени мъже от летище в Судан. След 145 дни в плен те бяха освободени.

 

fallback
Още от България
fallback