fallback

МОСВ алармира за намален отток на вътрешните реки и по-слаби обеми на язовирите

Високите температури, меката зима, малкото валежи са сред факторите за негативната тенденция

27.08.2024 | 17:05 Автор: Елеонора Танева

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) алармира за тревожна тенденция за намаляване на речния отток на вътрешните реки, на което се дължат намалелите водни ресурси и ниските нива на водните обеми в язовирите в страната. Продължителното засушаване, високите температури, липсата на валежи, меката зима с липса на пролетно пълноводие са комплекс от фактори, които неминуемо водят до намаляване на водните количества в реките.

По-сухо лято с валежи под нормата

По данни на Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ), през юни и юли тази година средномесечните водни количества на реките са значително по-малко от тези през 2023 г.

За юни общият обем на речния отток в страната е 777 млн. м³, като стойността му е със 72% по-малко спрямо юни 2023 г. (в Дунавския водосборен басейн обемът на речния отток е с 82% по-малко спрямо юни 2023 г., в Черноморския водосборен басейн – с 46% по-малко, в Източнобеломорския водосборeн басейн – с 26%, и в Западнобеломорския водосборен басейн – с 64% по-малко спрямо юни 2023 г.).

За юли общият обем на речния отток в страната е 454 млн. м³, като стойността му е с 50% по-малко спрямо юли 2023 г. (в Дунавския водосборен басейн обемът на речния отток е с 56% по-малко спрямо юли 2023 г., в Черноморския водосборен басейн – с 50%, в Източнобеломорския водосборeн басейн – с 32%, и в Западнобеломорския водосборен басейн – с 61% по-малко спрямо юли 2023 г.).

От началото на август речните нива и съответстващите водни количества в страната са без съществени изменения или се понижават. За по-голямата част от територията на страната валежите са под климатичните норми.

Трета година намаляват притоците към язовирите

Това е причината още в началото на годината МОСВ да информира с писма и в работни срещи Министерство на регионалното развитие и благоустройството, „Български ВиК Холдинг“ ЕАД, ВиК операторите, Министерство на земеделието и храните и „Напоителни системи“ ЕАД за ниското ниво на запълване на част от язовирите и необходимостта от тяхна страна да бъдат предприети своевременно действия за осигуряване питейно–битовото водоснабдяване на населението и нуждите на земеделието.

МОСВ допълнително и своевременно е уведомило ВиК операторите и „Напоителни системи“ ЕАД, че с цел обезпечаване на водовземането при постъпващ приток за условията на суха и много суха година заявките се редуцират, както и че отговорните институции следва да предприемат действия за ограничаване на загубите на вода и включване на допълнителни водоизточници.

Идентифицирането на проблемите с водоснабдяването и намирането на решения е отговорност на ВиК дружествата, кметовете на общини и областните управители. Министерство на регионалното развитие и благоустройството провежда политиката във ВиК сектора. Политиката в сектор „Напояване и риборазвъждане“ е в компетентностите на Министерство на земеделието и храните.

МОСВ подпомага реализацията на инвестиции, свързани с подобряване на водоснабдяването и канализационните системи на населените места, чрез финансиране на проекти по Програма „Околна среда 2021-2027“ г. и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

МОСВ следи състоянието на комплексните и значими язовири на базата на всекидневна информация, постъпваща от дружествата, които експлоатират язовирните стени и съоръженията към тях. Министерството ще участва в работната група с експерти от всички ресорни министерства, която ще е своеобразен координационен център, за да се постигне по-голяма ефективност на общите усилия на институциите.

Снимка: Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback