fallback

Атанас Илков призова за спокойствие в МВР и обеща честни избори

Новият вътрешен министър пое поста от Калин Стоянов

27.08.2024 | 14:06 Автор: Беатрис Младжова

Малко след 11:30 във вътрешното министерство Калин Стоянов предаде властта на новия вътрешен министър Атанас Илков. В началото на своята реч Калин Стоянов благодари на всички служители на МВР и заяви, че остава поста с високо вдигната глава и че е бил министър на всички български граждани.

От своя страна новият вътрешен министър Атанас Илков заяви, че ще се постарае вътрешното министерство да проведе честни избори без корупция.

"Вчерашният ден беше продължение на цирка, който се разигра миналата седмица с главен герой президентът Радев. За съжаление, първият български президент след 1989 г., който грубо погази българската Конституция. Най-хубавото е, че маската падна. Всички видяхме безпрецедентната намеса в дейността на изпълнителната власт относно кой може и кой не да бъде служебен министър в бъдещо служебно правителство. Това къде ще ме видите и кога, е въпрос на време. Това ще е място, от което ще продължа да работя за България", заяви бившият министър на вътрешните работи Калин Стоянов. 

"Давам си сметка в каква сложна обществено-политическа ситуация поемам МВР, което бе във фокуса на цялото общество през последните седмици. Няколко са задачите, които стоят пред нас, а именно гарантиране на добър обществен ред преди, по време и след изборите. Една от основните теми ще бъде купеният вот и противодействие на престъпленията спрямо изборното законодателство", каза новият вътрешен министър Атанас Илков. 

Той подчерта, че в момента е необходимо спокойствие в системата, така че "колегите да почувстват комфорта, който им е необходим за да продължат да работят така, както са работили и преди, да изпълняват ефективно своите задължения за да отговорим на очакванията на обществото".

"На добър час, министър Илков. Убеден съм, че с изградения от мен екип ще Ви бъде по-лесно да изпълнявате приоритетите, стоящи пред системата", допълни Калин Стоянов.

Смяна на властта имаше в още 2 министерства - министърът на транспорта Георги Гвоздейков предаде властта на Красимира Стоянова, а във външното ни министерство начело вече е Иван Кондов.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback