fallback

Бурни политически реакции за "ремонта" на кабинета "Главчев 2"

Бойко Борисов призова Делян Пеевски да не плаши партньорите

27.08.2024 | 13:48 Автор: Вяра Димова

Новата власт встъпи в длъжност на фона на вълна от политически реакции за "ремонта" на кабинета със смяната на трима ключови министри.

Наред с редовните за последните седмици коментари за независимостта на вътрешното министерство, днешният парламентарен ден предложи и нов сюжет - вариант за отстраняване на Румен Радев от президентския пост.

"Ако съдът се произнесе, че президентът е нарушил Конституцията, няма нужда от импийчмънт. Сами не можем да направим нищо, всички партии са на колене пред него", заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

"Последният, който ще се изкаже дали Конституцията е нарушена, съм аз. Ако искате съвет към Пеевски - трябва да се успокои и да не плаши партньорите", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Атаките към новия вътрешен министър Атанас Илков и съмненията за негови зависимости започнаха преди клетвата му като ръководител на силовото ведомство и продължиха след като той каза: "Заклех се".

"Защо Главчев не проведе дискусия с по-широк кръг от хора, които могат да заемат позицията вътрешен министър. Насочи се към човек от близкия кръг на досегашния министър", попита Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

От ПП твърдят, че Илков е човек на Борисов и Пеевски. И двамата политически играчи отрекоха да имат общо с новия шеф на МВР.

"Като ги слушам, всички в МВР са мои, всички министри са мои, премиерът е мой, само президентът не е мой, но мога и това да чуя от тях", отговори Пеевски. "Наско Илков е предложение на президента Радев, подкрепено от Главчев", заяви Борисов.

От "Има такъв народ" (ИТН) и БСП отново заявиха, че отдават усложнената политическа обстановка у нас на промените в Конституцията.

"Обстоятелствата са такива. Виновниците са Христо Иванов и Кирил Петков", категоричен е Станислав Балабанов от ИТН.

"Най-важни са честните избори, за тях отговаря най-вече МВР", смята Борислав Гуцанов от БСП.

Според ГЕРБ за този служебен кабинет споделена отговорност носят президентът Радев и премиерът Главчев.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

fallback
Още от България
fallback