fallback

Паметникът на Бузлуджа е в топ 10 на най-посещаваните изоставени сгради

Ще организират местен референдум, който да реши съдбата на паметника

27.08.2024 | 13:51 Автор: Беатрис Младжова

Паметникът на Бузлуджа попадна в топ 10 на най-посещаваните изоставени сгради. Критерият - хаштаг за мястото в Instagram.

От Областната администрация в Стара Загора, които стопанисват монумента, ограничиха достъпа до съоръжението. А в община Казанлък ще се организира местен референдум, който да реши съдбата на паметника. 

Данните на застрахователната компания "Алън Боусел" са събирани през юли тази година, а условието е в Instagram да е използван хаштагаът #abandonedbuildings. Паметникът Бузлуджа има над 18 хиляди по този критерий. 

"От една страна имаме огромен световен интерес, а от друга страна - невъзможност той да се задоволи и да бъде използван за развитието на региона. В момента сградата е паметник от национално значение. Успяхме да я обезопасим и може да отвори врати за посетители", каза управителят на фондация "Проект Бузлуджа" арх. Дора Иванова.

Мненията за състоянието на паметника се разминават

Според Областната администрация в Стара Загора сградата е силно компрометирана. 

"Пукнатини в основата, компрометирана чаша с видими течове и изгнили арматури. Към този момент няма как да бъде използвана за посещения", коментира областният управител на Стара Загора Методи Марков.

Във връзка с инициативите за събиране на средства за реставрация на монумента, Методи Марков заяви, че няма подписани договори между фондация "Проект Бузлуджа" и държавата за извършване на каквито и да било дейности. Инициирана е среща с експерти, министерствата на културата и на земеделието и Национален парк-музей "Шипка – Бузлуджа". 

При успех на местния референдум, предвиден за есента, община Казанлък ще поиска от държавата управлението на "Бузлуджа" и ще разработи маркетингова стратегия за самоиздръжка на монумента. От "Проект Бузлуджа" се надяват, че скоро паметникът ще е с нов облик. 

"Вярваме, че тази сграда от обект на разруха може да бъде в класациите за най-значими, успешни и популярни работещи дестинации в света", посочи арх. Иванова. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback