fallback

Кабинетът "Главчев 2" полага клетва пред Народното събрание

Новият стар служебен премиер получи вчера одобрението на президента Румен Радев

27.08.2024 | 07:29 Автор: Вяра Димова

Служебното правителство с премиер Димитър Главчев трябва да се закълне пред Народното събрание, след като държавният глава Румен Радев издаде указ по-рано същия ден.

Новият стар служебен премиер представи своя кабинет на 26 август на "Дондуков 2" и получи одобрението на държавния глава, който само преди седмица отказа да приеме предложеното от Горица Грънчарова правителство заради участието в него на Калин Стоянов като вътрешен министър.

Този път Главчев, който сам подчерта, че е съставил този кабинет във взаимодействие с президента Радев, не беше допуснал тази грешка и мястото на Стоянов ще бъде заето от Атанас Илков, който е полицейски служител от кариерата.

Освен тази смяна в правителството има още две нови лица. Първото е на досегашния заместник-външен министър Иван Кондов, който оглавява МВнР.  Третата смяна е на транспортния министър Георги Гвоздейков. Тя бе мотивирана от Главчев с поредицата от инциденти през последните седмици в БДЖ. Служебният премиер се спря на Красимира Стоянова, пише БГНЕС.

Служебният премиер преподреди и приоритетите на своята работа. Без да неглижира предстоящите предсрочни парламентарни избори, които трябва да се проведат на 27 октомври, той заяви, че най-важното е решаването на текущите проблеми на българските граждани.

Важна задача, която новият стар служебен премиер трябва да реши до края на седмицата е посочването на кандидатура за български еврокомисар. По отношение на номинацията, Главчев има намерение от днес "да влезе в комуникация с народните представители и те да дадат свои предложения", които ще бъдат разгледани от Министерски съвет.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback