Валежи с гърмежи по морето и планините, въпреки това остава горещо

Вълните по Южното Черноморие ще достигат 2,5 метра

27.08.2024 | 06:00 Редактор: Деси Николова

Денят ще започне с минимални температури в страната от 17 до 22 градуса, а по морето - до 21-22 градуса. Преди обед ще преобладава слънчево време, но следобед се очаква увеличение на облачността по Черноморието и в централните райони, с превалявания в Западна Стара планина, по поречието на Дунав и късно следобед, както и през нощта срещу сряда, по Черноморското крайбрежие, като по-съществени валежи се очакват на юг от Бургас. Ще духа слаб вятър от североизток със скорост до 20 км/ч. Максималните температури в страната ще са от 30 до 38 градуса, а по Черноморието - до 31 градуса, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

По морето

Над морето ще има увеличаване на облачността, а следобед ще има превалявания на юг от Бургас. Максималните температури на въздуха ще са от 28 до 31 градуса. Вятърът ще бъде слаб от североизток, като по северното крайбрежие ще достига скорост до 20 км/ч, а по южното Черноморие - до умерен, със скорост до 30 км/ч. Температурата на морската вода е от 27-28 градуса по северното крайбрежие до 28-29 градуса по южното. Вълнението по северното крайбрежие ще бъде слабо с височина на вълните до 1,2 метра, а по южното Черноморие - по-силно, с височина на вълните до 2,5 метра.

Над планините

Над планините ще има значителна облачност. Върховете ще са изцяло покрити с облаци, а видимостта ще бъде намалена над 2300 метра височина. Ще има валежи и гръмотевици в Стара планина. Вятърът по високите части, над 2500 метра, ще бъде умерен от североизток със скорост до 40 км/ч. Максималните температури за деня над 2500 метра височина ще са около 8 до 11 градуса, а на 1500 метра - от 17 до 20 градуса.

Следващите дни

В сряда ще превалява и в западните райони. В четвъртък нова хладна вълна от запад ще донесе валежи и гръмотевици в северните и западни райони. Валежите ще бъдат по-интензивни в Северозападна България. В петък ще вали и гърми в западните части на страната и по Черноморието.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Pixabay