fallback

Кои са новите министри в кабинета "Главчев 2"?

Иван Кондов, Красимира Стоянов и Атанас Илков са сред рокадите в министерствата

26.08.2024 | 18:38 Автор: Деси Николова

За да тушира политическото напрежение служебният министър-председател Димитър Главчев направи най-ключовата рокада - в МВР. Той смени вътрешния министър Калин Стоянов с Атанас Илков, който до този момент заемаше поста директор на Главна дирекция "Национална полиция". 

"Оказа се, че в МВР няма много желаещи, които да са на такава висока професионална позиция", коментира служебният министър-председател Димитър Главчев.

На въпрос на Bulgaria ON AIR към новия служебен вътрешен министър готов ли е да поеме силовото ведомство, той отговори лаконично - че ще работи с отговорност. Илков има над 30 годишен стаж в системата на МВР като е заемал и редица ръководни длъжности.

Смяна има и в транспортното министерство. Главчев се аргументира с проблеми в БДЖ. 

"В последните дни се видяха два знакови случая. Видяхме пътници да бутат влак. Снощи пак е имало локомотив, който се е запалил. Всеки един министър носи отговорност за ситуацията в своето ведомство", категоричен бе Главчев.

Начело на министерството на транспорта застава Красимира Стоянова. Тя е със сериозен опит във ведомството. 22 години е заемала различни позиции при различни министри.

А досегашният служебен министър на транспорта Георги Гвоздейков обяви в социалните мрежи, че вече се отказва от политиката. 

"За да бъда коректен към всички, а най-вече към себе си, казвам сбогом на политиката, но не с разочарование! Животът е изпълнен с предизвикателства и със смелост може да ги откриваш всеки ден, следвайки големите цели", написа Гвоздейков.

И докато в първият си служебен кабинет Димитър Главчев съчетаваше премиерския пост с този на външен министър, то във втория му служебен кабинет Иван Кондов ще бъде дипломат N1 за страната ни. Досега той заемаше поста заместник-министър на външните работи в първия служебен кабинет на Главчев. А за периода от 3 май до 6 юни 2023 г. беше начело и на ведомството.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback