Полицаите няма да бъдат тествани за наркотици

Пловдивския Централен полицейски синдикат на МВР подаде жалба

26.08.2024 | 16:11 Редактор: Толя Стоянова
Скандалът се разгоря, след като стана ясно, че с използваните DrugCheck3000 и DrugTest5000 се тестват и шофьорите.
Скандалът се разгоря, след като стана ясно, че с използваните DrugCheck3000 и DrugTest5000 се тестват и шофьорите.

След жалба на пловдивския Централен полицейски синдикат на МВР Върховният административен съд (ВАС) отмени наредбата от 2022 г., която определя условията и реда за тестването за наркотици в Министерството на вътрешните работи. Тази наредба беше приета след няколко случая на заловени дрогирани полицаи. Тя обаче предизвика недоволство сред униформените, особено след случаи на заловени в Бургас.

От полицейските синдикати алармираха тогава, че тестовете са показали през годините, че са неефективни, защото са силно чувствителни и освен наркотици, засичат бензодиазепини, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки.

Скандалът се разгоря, след като стана ясно, че с използваните DrugCheck3000 и DrugTest5000 се тестват и шофьорите. Когато тестът е положителен, шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, резултатът от която обаче не излиза веднага и докато го чакат, гражданите търпят вредите от положителния тест.

В жалбата на полицейския синдикат се изтъкваше, че при приемането на наредбата не са били изложени мотиви за това колко ще струва на бюджета и не е направен анализ за съответствие с правото на ЕС. В наредбата се казва, че изследванията за наркотици на полицаите се заплащат от тях, само ако са положителни, а в останалите случаи тестването ще е за сметка на МВР. Регламентът гласеше още, че проверките за наркотици се извършват и при наличие на външни признаци, поведение или реакции, което според жалбоподателите не е конкретно, припомня "Сега".

Те негодуваха и срещу задължителното даване на пробите, тъй като в наредбата се казва, че се извършват със заповед на министъра, на главния секретар на МВР и на шефовете на териториалните звена на главните дирекции. Прокурорът, който се явява по делото - Виржиния Димитрова, пледира в полза на синдиката. Тримата върховни съдии подкрепят тезата на синдиката че липсват два задължителни елемента - финансова обосновка и очаквани резултати.

Решението не е окончателно и МВР може да го атакува пред петчленен състав на ВАС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)