ПП-ДБ: Димитър Главчев предложи кабинет, който е удобен на задкулисието

"Нямаме доверие в Атанас Илков", заявиха от коалицията

26.08.2024 | 15:47 Редактор: Деси Николова
''От ПП-ДБ нямахме големи очаквания'', казаха от коалицията.
''От ПП-ДБ нямахме големи очаквания'', казаха от коалицията.

Борисов и Пеевски отново ще правят избори. Това заявиха от коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" в своя позиция изпратена до медиите.

Прилагаме цялото съобщение на изявлението.

"От ПП-ДБ нямахме големи очаквания, но предложеният кабинет надхвърля негативните очаквания. За съжаление служебният премиер Димитър Главчев не успя да се освободи от зависимостите си и отново предложи кабинет, удобен на задкулисието.

Поредното издигане на "човек от системата" вместо обществено значима, външна за МВР фигура за служебен министър, погребва идеята за граждански контрол върху силовото ведомство.

Нямаме доверие в Атанас Илков, предложен за служебен министър на вътрешните работи. Заявявали сме го още, когато беше предложен от Мария Габриел за вътрешен министър в редовен кабинет. Тогава отхвърлихме предложението поради това, че Илков е ръководил злополучната акция в Лясковец през 2014 г., в която загина служител на МВР и трима служители бяха ранени.

Имаме достатъчно информация, за да смятаме, че това е друг проводник на интересите на Пеевски, друг Калин Стоянов. Новият министър на вътрешните работи трябва да докаже, че не е поредният “лейтенант” на Пеевски в силовото ведомство. Затова нашата оценка за работата на Атанас Илков ще зависи единствено от способността му да се разграничи от влиянието и натиска на Пеевски. Това може да се случи по един единствен начин - като ограничи купуването на гласове.

С инструментите на парламентарния контрол ние от ПП-ДБ ще следим внимателно дейността на МВР във връзка с превенцията и противодействието на престъпленията срещу политическите права на гражданите. Ще осветляваме всеки опит за опорочаване на изборния процес.

Задължение на служебната власт е да организира честни избори и да не дава повод за съмнения за опорочаване на изборния процес."

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR