fallback

Димитър Главчев послуша Радев за смяната на министри, новите няма да са политизирани

Новото служебно правителство полага клетва в НС във вторник

26.08.2024 | 13:35 Автор: Елеонора Танева

Служебният кабинет "Главчев 2" полага клетва във вторник. Това беше очакването и на президента Румен Радев, който одобри папката с имената, предложени от Димитър Главчев.

"Искам да Ви поздравя, че се вслушахте в призивите за намаляване на напрежението. Още утре сутринта ще издам указ за назначаване на предложения кабинет и се надявам да положи клетва пред НС", каза Румен Радев. 

Президентът призова за решаване на проблемите на хората

Държавният глава изпрати Главчев със заръка.

"Наред с първостепенната задача за борба с купения и контролиран вот, вашето правителство ще трябва да положи значителни усилия за решаване на проблемите на хората в труден период. Безводието измъчва хиляди български граждани и изисква неотложни мерки. Наред с борбата с пожарите трябва да сме готови и за евентуални наводнения", каза държавният глава.

Служебният премиер очерта приоритетите си за втория мандат: "Подобряване живота на българските граждани аз вече бих го преподредил, че това е основно независимо, че сме служебно правителство.”

С три рокади Главчев тушира политическото напрежение.

Най-ключовата е тази в МВР. 

"Оказа се, че в МВР няма много служители на такава висока професионална позиция. Единственото, което ми се струва неприемливо е политизирането на тези длъжности, особено в служебно правителство", подчерта Димитър Главчев.

Смяната на министъра на транспорта той аргументира с проблеми в БДЖ като даде пример с един от последните случаи, в който пътници бутаха влак.

А досегашният служебен министър на транспорта обяви в социалните мрежи, че вече се отказва от политиката. 

И докато в първият си служебен кабинет Димитър Главчев съчетаваше премиерския пост с този на външен министър, то във вторият му служебен кабинет Иван Кондов ще бъде дипломат N1 за страната ни.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

fallback
Още от България
fallback