Хеликоптери не могат да се включат в гасенето на пожара в Рила

Водата не достига заради височината на дърветата

26.08.2024 | 13:49 Редактор: Толя Стоянова

Пожарът в Рила продължава да гори четвърти ден. В битката с огъня и тази сутрин влязоха пожарникари, горски служители от Национален парк Рила и доброволци. Теренът обаче е много сложен, до него се достига трудно. Вода също няма.

Властите увериха, че ситуацията не е драматична и място за притеснение за населени места няма. Въпреки това кметът на Дупница Първан Дангов обяви частично бедствено положение. Засега хеликоптер няма да бъде използван при гасенето заради редица фактори, които застрашават безопасността на евентуален полет.

"С моя заповед от снощи от 20:15 ч. е обявено частично бедствено положение на горската територия на село Самораново във връзка с пожара, който няколко дни бушува там във високата част на планината", заяви Първан Дангов.

"Не позволява ползването на хеликоптер. Една от причините е, че пожарът е низов. Водата не достига заради височината на дърветата. Отделно - голямото задимяване, надморската височина и голямото завихряне. Това е причината да не се използва за момента летателна техника", каза директорът на ДСГ - Дупница Атанас Диманков.

Снимка: БГНЕС