Фигурата на Атанас Илков провокира разнопосочни мнения сред депутатите

Първата атака по новия вътрешен министър дойде още преди той да бъде обявен

26.08.2024 | 13:47 Редактор: Деси Николова

Първи реакции след обявения състав на кабинета "Главчев 2". Постът на вътрешен министър, който провокира дискусии преди Главчев да обяви състава на кабинета си, провокира коментари и след като имената на министрите в новия кабинет станаха ясни.

"Добре е, че премиерът се е съобразил с общественото настроение и е предложил нов вътрешен министър. Виждам, че е човек от кариерата - професионалист. Надявам се бързо и спешно да даде гаранции за успокояване на напрежението и в системата, и в обществото, и за гарантиране на честността и прозрачността на изборите, каквато в крайна сметка е задачата на всяко служебно правителство", коментира изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров.

А първата атака по новия вътрешен министър дойде още преди той да бъде обявен за такъв. От "Продължаваме промяната"-"Демократична България" (ПП-ДБ) определиха още снощи Илков като човек на Бойко Борисов и Делян Пеевски.

"Борисов и Пеевски искат да направят Атанас Илков шеф на МВР. Мария Габриел ни предлагаше него за министър на вътрешните работи преди Калин Стоянов. Тогава го отхвърлихме заради "Лясковец" и Пеевски, разбира се. Не сме си променили мнението и днес", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

През последните седмици ПП-ДБ няколко пъти заявиха, че Стоянов трябва да бъде сменен, но не с някого от колегите му, сред които е и Илков.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС