37 г. служба в МВР: Кой е бъдещият служебен вътрешен министър Атанас Илков?

Той сменя Калин Стоянов на поста

26.08.2024 | 12:45 Редактор: Елеонора Танева
Атанас Илков е шеф на Националната полиция от 2022 г.
Атанас Илков е шеф на Националната полиция от 2022 г.

Бъдещият вътрешен министър Атанас Илков е дългогодишен служител в системата на МВР. Той ще смени на поста Калин Стоянов. Това стана ясно от представения от Димитър Главчев проектокабинет пред президента Румен Радев.

Атанас Илков е роден в пазарджишкото село Велково на 20 декември 1964 г. Завършил е висшето си образование Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград и е магистър по право. Специализирал е в Международните академии по правоприлагане в Будапеща и Розуел, Ню Мексико.

Постъпва в системата на МВР през 1987 г. Кариерата му преминава през РДВР-Пазарджик в Криминална полиция, началник сектор "Оперативно обслужване на местата за лишаване на свобода", началник на сектор в ДНСП, началник на отдел "Криминална полиция" към ГДКП.

По това време той отговаря за спецакцията в Лясковец, при която трябваше да бъде неутрализиран барикадиралия се в дома си тежко въоръжен Петко Петков. Той стреля по изпратените на място командоси и уби баретата Емил Шарков. След този случай Атанас Илков беше уволнен, но съдът го възстановява в системата на МВР.

През месец юли 2016 г. Илков е назначен като началник на отдел "Криминална полиция" при ОДМВР – Пловдив, година по-късно оглавява ОДМВР-Пловдив. От юли 2019 г. оглавява ОДМВР-Кърджали, а от 2020 г. ЦСПП-Казанлък. 

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 02.08.2021 г. е преназначен за зам.-директор на ГДНП. От август 2022 г. ВПД директор на ГДНП. От октомври 2022 г. е директор на ГДНП.

Снимка: ГДНП