Пожарникари и доброволци се борят с множество пожари в страната

Все още не е овладян този в Рила над село Бистрица

25.08.2024 | 21:50 Редактор: Тодор Петров
Пожарите продължават да създават сериозни проблеми у нас.
Пожарите продължават да създават сериозни проблеми у нас.

Все още не е овладян пожарът във високата част на Рила планина над село Бистрица, община Дупница, каза пред журналисти в с. Самораново директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Александър Джартов. 

В гасенето на пожара са се включили над 70 пожарникари, горски служители и доброволци. Използван е транспортен дрон и ранцеви пожарогасители, тъй като пожарът е низов и не е възможно гасенето му по въздух. Поради тази причина не е използван хеликоптер, добави Джартов. По думите му пожарът все още не е овладян, тъй като е възникнал в труднодостъпен терен. 

Джартов допълни, че за утре е създадена организация отново към мястото да се качат пожарникари, горски служители и доброволци, а вероятно и военни. Той обясни, че във високата част на планината не може да се работи с техника и огънят се гаси само на ръка. Няма опасност за хора, населени места, увери Джартов. 

Другият пожар – край язовир „Калин“ се е разраснал заради силния вятър. За неговото потушаване също е създадена организация утре гасенето да продължи. За овладяването на този пожар също не може да се използва техника за гасене, добави Джартов.

Между Хасково и Димитровград, в близост до натоварения път между двата града, възникна пожар, който премина в двора на близкия завод. Огънят вече е потушен. Записите от камерите показват, че възпламеняването е настъпило в частен имот заради акумулатор, който е зареждан от няколко фотоволтаични клетки. Спасени от пламъците са голяма сграда, фотоволтаичен парк в близост и база за гуми и авточасти. Заради силния вятър следобед пожарът се е прехвърлил и в двора на завод „Язаки“, съобщи за БТА началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Димитровград главен комисар Иван Пачов. 

Треви и храсти горяха в местността Малините край Ботевград, а движението по път Е-79 в посока Видин беше временно преустановено. Два екипа на местната противопожарна служба се справиха с потушаването на огъня. 

Мъж на 62 години от Бургас е откаран в болница с изгаряния по цялото тяло след възникнал пожар в село Брястовец, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. От полицията уточниха, че огънят е възникнал от барбекю в частен дом около 16:00 днес. Малко след това се е чул и гръм, тъй като до него е била съхранявана газова бутилка. 

Локализиран е пожарът, който избухна вчера на територията на общините Брезник и Сливница, съобщиха от Югозападното държавно предприятие в Благоевград. Огънят се е разпрострял на голяма територия. Горели са предимно сухи треви и храсти в земеделски земи. Унищожени са около 50 декара държавни горски територии. 

Два камиона са горели през нощта в село Бързия, община Берковица, съобщиха сутринта от Областната дирекция на МВР в Монтана. Пожарът е тръгнал от единия и се е пренесъл върху другия. Изгорели са напълно кабините и двигателните отделения на машините. По случая е образувано досъдебно производство по член 331 от Наказателния кодекс, посочиха от полицейската дирекция.

Снимка: БГНЕС