147-та годишнината от боевете на Шипка беше отбелязана тържествено

Военни почести, заупокойна молитва и възстановка

24.08.2024 | 18:49 Редактор: Деси Николова

България чества 147 години от Шипченската епопея. На едноименния връх се състоя кулминацията на националните чествания, които започнаха на 19 август.

Годишнината от боевете на Шипка беше отбелязана тържествено с военни почести, заупокойна молитва и възстановка. 

В словото си, вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна ролята на героите на България.

"Този месец, тук на това място, българското опълчение започна да пише новата история и да ни остави тази история за България, за родина и за бъдеще. Днес на Шипка всичко е спокойно, защото тези, които дадоха най-милото - живота си, ни дадоха мира, свободата и спокойствието. Вечна памет на героите. Да живее отечеството", заяви Йотова.

А тази година честванията преминаха под знака и на 90-ата годишнина от освещаването на храм-паметника. 

"Кръглата 90 годишнина, от която цар Борис откри паметника и затова съм решил да дойда тук с един от внуците ми. Това е много специално място, не съм идвал от 12 години. Доживях и това", каза Симеон Сакскобургготски.

"Това е едно общонародно дело. От царя до последния пъдар са се включили. Било с осигуряване на финансови средства, било с осигуряване на друга помощ. Това може би е един от най-трудно и бавно построените български паметници. Наша грижа е да го опазим и да го предадем на поколенията", каза директорът на Националния парк музей "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов.

В социалните мрежи президентът Румен Радев отдаде почит към героите и подчерта, че подвигът на опълченците е стожер на националната ни памет и обичта към отечеството. А служебният премиер Димитър Главчев припомни че славата на героите е безсмъртна.

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ние изпуснахме
преди 1 час
Сан Стефанска България сега се радваме на разни битки с турците Сигнализирай за неуместен коментар