Симеон Сакскобургготски на Шипка: Доживях и това

Илияна Йотова: Калин Стоянов не може да проведе честни избори в България

24.08.2024 | 13:08 Редактор: Тодор Петров

България чества 147 години от Шипченската епопея. На едноименния връх се състоя кулминацията на националните чествания, които започнаха на 19 август. 

В Соколския манастир беше отслужена панихида в памет на загиналите. В подножието на върха с възстановка бяха пресъздадени бойните действия от епопеята. 

Тази година тържествата преминават под знака на 90-годишнината от освещаването на Паметника на Свободата. В тях участва и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, чийто баща цар Борис III открива монумента. 

Цар Симеон сподели, че изпитва патриотични, исторически и лични емоции на днешния ден. 

"Това е много специално място, не съм идвал от 12 години. Доживях и това", отбеляза Сакскобургготски.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също уважи събитието. Тя коментира актуалната политическа обстановка.

Йотова заяви, че Димитър Главчев има втора възможност да представи кабинет, който да проведе честни избори в страната. По думите ѝ вътрешният министър Калин Стоянов поражда политическо напрежение и в партиите няма доверие, че могат да се проведат честни избори.

"Вътрешният министър се стреми към политическа кариера. Няма как такъв човек да проведе честни избори в България", подчерта Йотова.

"Въпреки гаврата с Конституцията, въпреки всякакви опити да се ограничават президентските правомощия и да се стигне до блокаж на държавата, президентът Румен Радев е последният гарант да се проведат нормални избори с правителство с максимална степен на доверие и в името на запазване на българската държавност", изтъкна вицепрезидентът.

Снимка: БГНЕС