Румен Радев за 147 години от Шипченската епопея: Не делим пролятата за България кръв на свободата

Наш дълг е да съхраним завета на предците ни, заяви президентът

24.08.2024 | 10:49 Редактор: Тодор Петров
Президентът със слово за честванията.
Президентът със слово за честванията.

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

"Подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет, на обичта към Отечеството, символ на възродения български дух и на саможертвата в името на свободата", заяви президентът Румен Радев по случай 147 години от Шипченската епопея.

Той подчерта, че са многобройни местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината.

Радев определя Шипка като кръстопът на историческата ни съдба

"Символ, че борбата за справедливост и по-добър живот никога не е обречена и че всяка битка в името на България може и трябва да бъде спечелена. В днешния ден отново се прекланяме пред падналите синове на руския и на много други братски народи от армията на руския император Александър II, пред нашите опълченци и доброволци, без да делим пролятата за България кръв. Веднъж напоила земята ни, тя завинаги остава кръвта на българската свобода", каза още президентът.

Радев отбеляза, че се навършват 90 години от издигането на монумента.

"Камък по камък и за вечни времена дедите ни издигнаха на този прочут връх Паметника на свободата. В основите му вече 90 години българите от близо и далеч полагат венци и цветя в знак на почит към паметта на загиналите и на вярата ни в бъдещето на България. Наш дълг е да съхраним завета на предците ни и да го пренесем непокътнат през времето в името на бъдещите поколения. Поклон пред паметта на героите! Да живее България!", заяви държавния глава, цитиран от БГНЕС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR