fallback

Пламна гора в Рила край дупнишкото село Бистрица

Набират доброволци, които да се включат в гасенето

23.08.2024 | 22:05 Автор: Толя Стоянова

Гори пожар в Рила над дупнишкото село Бистрица. Огънят е пламнал в трудно достъпен терен на около 2300 метра надморска височина, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Мястото на пожар е под Рилски Черни връх и попада на територията на НП "Рила".

Поради непристъпността на района при пожара, който засега е обхванал незначителна територия, са екипи от огнеборци, но без техника. Засега не са изпращани служители на Горското стопанство в Дупница. Дотам няма път. Преди години наблизо е имало обитавана хижа "Комсомолец".

"Пожарът е под Черни връх в Рила. Той е във високопланински терен и е обхванала суха растителност. Пожарът е низов и е навлязъл в гора. На място са екипи на пожарната", каза говорителят на Областната дирекция на полицията в Кюстендил Катя Табачка, цитирана от БНР.

По социалните мрежи беше обявено, че се набират доброволци, които да се включат в гасенето. Те трябва да са добре екипирани и оборудвани за работа във високата част в планината, а сборният пункт е пред кметството в село Самораново в 7:30 часа.

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от България
fallback