fallback

Министър Тахов: България ще продължи да насърчава производството на биологична продукция

"За нас е важно до децата и подрастващите в училищата да достигат биологични продукти", каза той

23.08.2024 | 20:44 Автор: Искра Ангелова

България ще продължи да насърчава производството на биологична продукция. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на международен форум на тема "Биологичното земеделие като основа за устойчиво земеделие в региона", който се проведе в град Марибор, Словения.

Министър Тахов уточни, че мерките за насърчаване на биопроизводството от Програмите за развитие на селските райони, изпълнявани в периодите 2007-2013 г. и 2014-2020 г., продължават и в новия Стратегически план 2023-2027 г. По ПРСР 2007-2013 г. и ПРСР 2014-2020 г. мерките за създаване на стопанства на млади фермери стимулираха тези, които са в система на контрол за биологично производство. В новия Стратегически план интервенцията за стартова помощ за млади земеделски стопани също дава приоритет на проекти, насочени към производство на биологични продукти.

"За нас е важно до децата и подрастващите в училищата да достигат биологични продукти. От 2021 г. за близо 420 000 деца в 3300 училища и детски градини се доставят и биологични плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти и пчелен мед", каза още той.

Използват се различни мерки за популяризиране на биологичните храни и сред потребителите, информира министърът. Като пример той посочи мярката, която стимулира потреблението на биопродукти и развитието на сектора чрез въвеждане на задължителни минимални количества биологични продукти в доставките на храни и кетъринг услуги, финансирани с обществени средства по обществени поръчки. "За 2024 г. това количество е минимум 2%, като за всяка следваща година се увеличава с 1%, достигайки 10% през 2031 г.", добави още той.

"Биологичното земеделие е жизненоважен компонент в прехода към устойчиво земеделие, особено в разнообразния и екологично богат регион на Югоизточна Европа. Регионът се характеризира с разнообразен климат, ландшафт и селскостопански практики, и има уникална възможност да използва биологичното земеделие като средство за подобряване на околната среда, икономическата устойчивост и социалното благополучие", заяви министър Тахов.

Снимка: МЗХ

fallback
Още от България
fallback