Министър Тахов: България ще продължи да насърчава производството на биологична продукция

"За нас е важно до децата и подрастващите в училищата да достигат биологични продукти", каза той

23.08.2024 | 20:44 Редактор: Искра Ангелова
Използват се различни мерки за популяризиране на биологичните храни.
Използват се различни мерки за популяризиране на биологичните храни.

България ще продължи да насърчава производството на биологична продукция. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на международен форум на тема "Биологичното земеделие като основа за устойчиво земеделие в региона", който се проведе в град Марибор, Словения.

Министър Тахов уточни, че мерките за насърчаване на биопроизводството от Програмите за развитие на селските райони, изпълнявани в периодите 2007-2013 г. и 2014-2020 г., продължават и в новия Стратегически план 2023-2027 г. По ПРСР 2007-2013 г. и ПРСР 2014-2020 г. мерките за създаване на стопанства на млади фермери стимулираха тези, които са в система на контрол за биологично производство. В новия Стратегически план интервенцията за стартова помощ за млади земеделски стопани също дава приоритет на проекти, насочени към производство на биологични продукти.

"За нас е важно до децата и подрастващите в училищата да достигат биологични продукти. От 2021 г. за близо 420 000 деца в 3300 училища и детски градини се доставят и биологични плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти и пчелен мед", каза още той.

Използват се различни мерки за популяризиране на биологичните храни и сред потребителите, информира министърът. Като пример той посочи мярката, която стимулира потреблението на биопродукти и развитието на сектора чрез въвеждане на задължителни минимални количества биологични продукти в доставките на храни и кетъринг услуги, финансирани с обществени средства по обществени поръчки. "За 2024 г. това количество е минимум 2%, като за всяка следваща година се увеличава с 1%, достигайки 10% през 2031 г.", добави още той.

"Биологичното земеделие е жизненоважен компонент в прехода към устойчиво земеделие, особено в разнообразния и екологично богат регион на Югоизточна Европа. Регионът се характеризира с разнообразен климат, ландшафт и селскостопански практики, и има уникална възможност да използва биологичното земеделие като средство за подобряване на околната среда, икономическата устойчивост и социалното благополучие", заяви министър Тахов.

Снимка: МЗХ