fallback

Хотелиери алармират: Сметките за ток скочиха двойно и тройно

Служебният министър на туризма Евтим Милошев обеща до два месеца помощта да стигне до сектора

23.08.2024 | 19:23 Автор: Толя Стоянова

Хотелиерите в Слънчев бряг са готови на протест, ако до два месеца държавата не отпусне парите за компенсациите за скъпия ток. Това стана ясно след спешна среща на министъра на туризма Евтим Милошев с бранша. Насроченото за 27 август недоволство се отлага.

"Ние сме най-потърпевши, защото работим в 24-часов режим. През деня енергията е сравнително на по-ниска цена, докато вечер, след 18 часа, става няколко пъти по-скъпа", коментира хотелиерът Радостин Дачев.

Сметките за ток в хотелите са скочили двойно и тройно

"Ако сметката за ток е била 10 000 лева, сега получихме 20 000 лв. сметка за ток. При някои колеги и до 30 000 лева. Сметките са непосилни за нас", заяви Елена Андонова.

Служебният министър на туризма Евтим Милошев обеща до два месеца помощта да стигне до хотелиерите.

"Това е един ресурс, който прогнозно е от порядъка на 245 млн. Парите са осигурени, договорите с електроразпределителните дружества са сключени", обясни Милошев.

Три са начините, по които хотелиерите ще си получат парите - чрез приспадане от сметката, ако са спрели да работят, или директен трансфер от търговеца на ток.

Предвиден е и друг вариант.

"Държавата в лицето на фонд "Сигурност на енергийната система" ще възстанови средствата, така че бизнесът трябва да е спокоен", каза Жечо Станков от Комисията по енергетика в НС.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

fallback
Още от България
fallback