fallback

От отпадналост до повръщане - какви са симптомите на стомашните вируси?

"На първо място трябва да стимулираме детския организъм с естествени продукти", съветва д-р Ани Гьошева

23.08.2024 | 19:02 Автор: Искра Ангелова

Повишена заболеваемост от стомашно-чревни инфекции, отчитат педиатри.

Отпадналост, загуба на апетит, гадене, повръщане - това са част от симптомите на стомашните вируси, които циркулират в летния сезон. В кабинета на д-р Гьошева в болница "Лозенец" тези симптоми сред децата преобладават.

"В последните седмици има една повишена заболеваемост от стомашно-чревни инфекции, причинени най-вече от ентеровируси и други вируси съответно. Хубавото е, че стомашните вируса са самоограничаващи се. Рядко се налага изписване на специфично медикаментозно лечение. Родителите трябва да знаят, че в началото е добре да изолират детето, в първите прояви на заболяването да няма контакт с други деца, с други възрастни", каза д-р Ани Гьошева.

Освен стомашни инфекции, не липсват и пациенти с по-сериозни оплаквания.

"Беше страхотно лято, рядко боледува, но явно в случая разви пневмония и чакаме да му назначат антибиотик. Не се страхуваме от вирусите, цяло лято сме на море, няма нищо страшно, не сме боледували от летни вируси, плюс бебе, което е на година и половина, и то не е боледувало, явно най-накрая нещо ни застигна все пак", сподели Кристияна Димитрова.

"Освен Ковид, върлуват и много други респираторни вируси, които понякога също не подминават децата. Със значително по-намалена заболеваемост са, сравнено със зимните сезони. Но си циркулират както ларингити, така и бронхити, бронхиолити, за съжаление, и пневмонии", допълни д-р Гьошева.

А за да предпазим децата от боледуване през лятото, специалистът съветва: "На първо място трябва да стимулираме детския организъм с естествени продукти, т.е. прием на достатъчно плодове и зеленчуци, ежедневно консумирани. И на зърнени храни, храни с фибри. Игри на открито, извеждане на в планината, на море сега, съответно лятото.".

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

fallback
Още от България
fallback