Учител за ЛГБТ закона: Подобен е на тези в тоталитарните режими

Над 800 директори и преподаватели са се подписали в петицията против решението

23.08.2024 | 18:41 Редактор: Беатрис Младжова

Разраства се скандалът с "черния списък" на учители, разпространен от "Възраждане", които се обявяват против закона, забраняващ нетрадиционната сексуална пропаганда в училищата. От "Възраждане" се заканиха да съдят участниците в подписката. А прокуратурата във Варна се самосезира по казуса. 

Мартин Стоянов е училищен психолог в IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио - Кюри" във Варна и е един от попадналите в така наречения "черен списък" от преподаватели на "Възраждане". 

"Това е закон, подобен на други закони в тоталитарни режими, да забраняваш на някого да говори", заяви преподавателят.

Към момента над 800 директори, преподаватели, учители от цялата страна са се подписали в петицията. Наско Стаменов е учител по химия в Национална природо-математическа гимназия в София. Казва, че учителите са против неясни закони.

"Едни казват подписвали сте, значи сте за ЛГБТ пропагандата, но ако прочетем закона, както е написан в момента, той забранява косвено популяризиране на нетрадиционна сексуалност. Дефиницията е много бегла, какво означава косвено популяризиране, това означава ли, че другата роля на учителя като приятел, съветник на децата може да бъде изпълнена", поясни учителят по химия в НПМГ Наско Стаменов.

Политиците са на различни полюси относно закона

От "Възраждане" излязоха с позиция, че няма да допуснат ЛГБТИ+ пропаганда в българското училище. 

"Учителите, които явно подкрепят ЛГБТИ+ пропагандата или се противопоставят на закон, който забранява пропагандата сред децата на нетрадиционна сексуална ориентация, застават срещу закона. Законът е за всички и "Възраждане" настоява той да се спазва от всеки един български гражданин, независимо от неговия пост или обществена позиция", се казва в позицията.

"Продължаваме Промяната-Демократична България" пък разкритикуваха остро списъка на "Възраждане" и обявиха, че още другата седмица ще внесат промени на промените в закона, с които искат той да бъде отменен. А учителите са категорични, че случващото се е цензура.

"Аз съм там да помагам, вие представяте ли си някой да дойде при мен и да поиска помощ и аз да откажа, защото някой искал да напише тоталитарен закон", посочи Стоянов.

Прокуратурата във Варна се е самосезирала по случая.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)