Джевдет Чакъров: Държавните служби се използват за всяване на страх и психоза

Всички наши близки са подложени на проверки от НАП и други институции, алармира Джейхан Ибрямов

23.08.2024 | 17:00 Редактор: Толя Стоянова

Председателят на ДПС доц. д-р Джевдет Чакъров заяви, че от партията са се обърнали към служебния премиер Димитър Главчев и към и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с молба за спешна среща, "за да не се допуска употребата на държавните институции с цел сплашване".

"Никой досега не си е позволявал да използва държавните служби с цел всяване на страх и психоза", заяви Чакъров на брифинг в централата на партията.

Масови проверки от МВР срещу членове на ДПС

Той информира за продължаващи масови проверки от страна на структурите на МВР срещу членове на ДПС (без Пеевски и група), срещу кметове и общински съветници от Движението, както и срещу техните семейства.

"Призоваваме държавните институции и служители да не се поддават на заплахи и натиск", каза Чакъров и съобщи за "тенденциозни проверки на общини, управлявани от ДПС".

Председателят на ДПС определи това като инструмент за натиск в навечерието на предсрочните парламентарни избори.

"Призоваваме служебния премиер и главния прокурор, дипломатическия корпус, гражданското общество и медиите в България да не остават безучастни към тази безпрецедентна употреба на държавната власт", заяви Чакъров.

ДПС очаква реакция от Главчев и Сарафов

Той е провел два пъти телефонен разговор със служебния премиер Димитър Главчев и е впечатлен от бързата му реакция. Очаква действия за спазване на правовите норми.

"Очакваме обаждане от кабинета на главния прокурор", заяви Чакъров и подчерта, че от ДПС (без Пеевски и група) ще следят развитието на събитията и евентуалните действия, ако има такива.

Джейхан Ибрямов от своя страна обясни, че става въпрос за множество проверки и натиск.

"Без изключение всички наши близки от нашето семейство са подложени на проверки от НАП и други институции. Всички наши кметове са подложени на проверки от НАП и АДФИ", каза той и подчерта, че всички техни общински съветници са привикани да дават обяснения по анонимни сигнали за купуване на гласове.

По думите му са "активирани и кметове на общини от ГЕРБ, които привикват членове на ръководни позиции да не участват в заседания на ДПС и да не подписват декларации в подкрепа на д-р Ахмед Доган".

Ибрямов уточни, че не може да назове имената, поради факта, че след това "започва сериозен натиск".

Снимка: БГНЕС