Автобуси по жп трасето на родопската теснолинейка - защо и докога?

От БДЖ обясниха, че е възникнала авария и следващата седмица проблемът ще бъде решен

23.08.2024 | 14:04 Редактор: Беатрис Младжова

Родопската теснолинейка спря отново. От началото на годината това е поредният случай, в който по атрактивната жп линия не се движат влакове, а автобуси. От БДЖ обясниха, че е възникнала авария с композиции и увериха, че следващата седмица всички курсове на атрактивната железница ще бъдат възстановени.

Надежда Костадинова е планински водач. Често вози на теснолинейката група туристи от Варна, за които тя е атракция. Днес обаче композицията остава на гарата в Септември.

"Всички са разочаровани, жалко. Казват, че се е развалила машината, да направят нещо, да обновят парка на теснолинейката, за да няма такива неща", каза тя. 

Очаква се ремонтът да е готов до другата седмица

Причината за поредното спиране на влакове по Родопската теснолинейка е авария, която е "извадила от релсите" два от влаковете. Така общо от 14 курса на влакчето 5 се обслужват от автобус и днес. 

"Тези повреди са доста значителни, изискват доставката на резервни части и повечко време за отстраняването им. Очакваме днес да приключи ремонтът на единия локомотив и следобед той да влезе в графика за движение на влаковете", заяви директорът на подвижен състав БДЖ Чавдар Трендафилов.

От железопътния превозвач се надяват ремонтът да приключи в началото на следващата седмица. 

"БДЖ осъзнава своята отговорност за движението на хората в района и участва активно в инициативите, които се поемат в момента от общините по протежение на ЖП линията", добави Трендафилов.

Пътници предложиха теснолинейката да стане атракция

Пътуващи по линията настояват теснолинейката да се превърне в истинска атракция по модел на други подобни линии в Европа. 

"Тя е №10 в Европа и понеже общуваме с много хора в чужбина, всички искат да пътуват с нея в чужбина. Дори мои приятели се върнаха и си купиха апартамент в Банско, за да може да пътуват с теснолинейката. Това е уникално място и уникален начин за придвижване", посочи пътникът Даниела Балабанова.

От държавната железница признават, че на този етап не могат да предложат нови влакове заради липсата на средства. Но поясняват, че продължават да търсят начини на финансиране, което да обнови композициите и по тази линия.

Вижте повече в репортажа.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Еееее
преди 1 час
С автобус е по йофтино, да не се правят на ущипани Сигнализирай за неуместен коментар