fallback

В Пловдив откриха уникален тракийски храм на повече от 2300 г.

Смята се, че върху него се е намирала средновековна църква

23.08.2024 | 13:56 Автор: Вяра Димова

Откриха уникален тракийски храм на повече от 2300 години в Пловдив. Той е част от Голямата могила, където и в момента текат археологически разкопки. Едно от предположенията на специалистите е, че на върха на храма се е намирала средновековна църква.

Съоръжението първоначално е смятано за гробница. Предполага се, че могилата е била издигната заради тракийския християнски храм в основата на средновековната църква. Той е построен на това място заради близостта му с езическия храм от по-ранния период - било култово и свещено място за жителите на Филипопол.

"Уникален е, защото това е единственият храм, който откриваме на територията на Филипопол. Уникален, защото такива храмове, построени в чест на някой владетел, се открива за първи път", обясни директорът на Археологическия музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов.

Средновековната църква от 12-13 век се е намирала над открития от археолозите храм. Разкрити са и 17 погребения. 

"Храмът е свързан с по-висшата духовност в 13 век. Открихме много керамика", разкри ръководителят на археологическия екип Любомир Мерджанов.

От тук ще минава пътна артерия, която ще свързва районите Южен и Тракия. По тази причина от общината имат намерение да го превърнат в археологически парк, посещаван от жителите и гостите на града. 

"Община Пловдив отделя годишно около 600 000 лв. за археология", каза кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Проучванията в западното помещение на тракийския храм продължават, а планът на археолозите е да се изготви проект за пълното му възстановяване.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback