fallback

Втори сме в ЕС по брой компании с руска собственост

Преди нас е единствено Чехия

23.08.2024 | 12:55 Автор: Беатрис Младжова

Според проучване на Moody's страната ни заема втора позиция в Европейския съюз по брой компании, чиято собственост е поне частично на руски физически или юридически лица.

Според данните в България има общо 9581 компании, или 21% от всички регистрирани фирми в ЕС, в които поне 40% от собствеността се държи от руски лица. Преди нас е единствено Чехия с 12 480 компании, или 27% от всички регистрирани фирми в ЕС, които имат връзка с руски собственици.

Изследването на рейтинговата компания е свързано с 12-ия пакет санкции на ЕС срещу Русия. Съгласно разпоредбите му от юли 2024 г. кредитните и финансовите институции на ЕС имат задължението да спазват нови изисквания за отчитане и докладване на всички трансакции за над 100 хил. евро, ако те са свързани с руски физически или юридически лица. Регламентът има за цел да гарантира по-добра оценка на потенциалните нарушения на свързаните с Русия санкции и да очертае източниците на приходи на Русия.

Според регулациите, освен от кредитни и финансови институции, подобни трансакции трябва да бъдат докладвани от компании в ЕС, които са притежавани повече от 40%, пряко или непряко, от юридическо лице, установено в Русия, от руски гражданин или от физическо лице, пребиваващо в Русия.

Moody's установява, че в целия ЕС има 46 хил. компании, които спадат към тази квалификация. От тях две трети са концентрирани в общо пет страни от ЕС - освен Чехия и България това са още Германия, Латвия и Италия.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pexels  

fallback
Още от България
fallback