Зрелостниците пишат по вариант 2 на матурата по профилиращ предмет

Резултатите ще бъдат обявени до 5 септември 2024 г.

23.08.2024 | 08:13 Редактор: Вяра Димова
Около 5000 зрелостници се явяват на втора задължителна матура.
Около 5000 зрелостници се явяват на втора задължителна матура.

По Вариант 2 ще пишат зрелостниците, които се явяват на задължителна матура по профилиращ предмет. Изпитният вариант беше изтеглен на публичен жребий в Министерството на образованието и науката (МОН) от журналиста Зина Соколова от "Аз-буки".  

По тема №16 ще бъде изпитът за всички, които се явяват за придобиване на професионална квалификация – част по теория. Темата ще бъде различна за всяка професия. За този изпит бяха подготвени 18 теми за проверка на теоретичните знания на зрелостниците. Изпитният вариант беше изтеглен от журналиста Добромир Видев.

Общо 2079 гимназисти полагат втора задължителна матура по профилиращ предмет, а 2906 - държавен изпит за придобиване на професионална квалификация по теория.

Резултатите от днешните изпити ще бъдат обявени до 5 септември 2024 г.

Най-желан предмет за втора матура по профилиращ предмет остава английският език, като на него ще се явят 551 зрелостници. След това в класацията се подреждат география и икономика с 415 ученици, биология и здравно образование – с 311, история – с 237 и информационни технологии – с 173. На изпита по предприемачество ще бъдат 152 ученици, по философия – 116, а по математика - 42.

Изпитите се провеждат в 501 зали на 185 училища в страната. На настоящата сесия се явяват зрелостници, които не са издържали успешно изпита в предишни кампании. Допускат се също и желаещите да положат изпит по предмет, по който вече са се явявали, като използват новата оценка за кандидатстване във висше училище.

Могат да положат изпит и такива, които в дипломата си за средно образование нямат оценка от даден предмет. На 26 август ще се проведат допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика.

Снимка: МОН