fallback

Младите служители с претенции нямат реална преценка за възможностите си

Най-големият проблем е с недостигът на кадри и умения

25.08.2024 | 13:45 Автор: Искра Ангелова

Всеки втори работещ у нас ще е на възраст над 55 години. Това показва проучване на КНСБ и Българската стопанска камара с 20-годишен хоризонт. А за периода от 5 години броят на заетите е намалял средно с около 16%. Според експерти най-големият проблем е с недостигът на кадри и умения.

Илияна е една от малкото, които рано се ориентират къде и какво искат да работят. Работи на рецепция в IT компания, а през нея на ден минават десетки служители, документация и материали на компанията.

"Обичам да работя с хора и заради това се насочих към рецепционист. Въпреки че работата и задълженията ми са доста ограничени, има накъде да надграждам. Дори и да имам парите, за да живея без да работя, струва ми се безсмислено", признава тя.

"Четири поколения се срещат на работното място"

В компанията на Николай, в която работи и Илияна, се стремят да назначават млади хора. Работната ръка е разнообразна, като по думите му по-възрастното поколение се опитва да предава опит на по-младите.

"Голяма част от младите хора, които кандидатстват за работа, понякога не вникват в това какво търси работодателят, кандидатстват и където стане", коментира директорът на IT компания Николай Йорданов.

"За съжаление, не можем да преборим тази тенденция, тъй като застаряването е характерно за цяла Европа. България обаче се отличава от другите страни, защото има по-висока смъртност и по-ниска раждаемост. Можем да търсим резерви и е много важно да съумеем да управляваме различията между всички тези възрастови групи и поколения на пазара на труда. Четири поколения се срещат на работното място", уточни директорът на Национален център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара Томчо Томев.

"Има млади хора, които нямат реална преценка на възможности и претенции. Те не са и виновни за това. Хората трябва да знаят на по-малка възраст, що е то труд и работа и къде да се насочват", допълни Николай.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

fallback
Още от България
fallback