fallback

ПСС настоява автомобилите им да са със специален режим на движение

Причината – да спестяват жизненоважно време в трафика

22.08.2024 | 19:11 Автор: Деси Николова

Автомобилите на Планинската спасителна служба (ПСС) да са със специален режим на движение - за това апелират планинските спасители. Причината - да спестяват жизненоважно време в трафика. Засега обаче остават нечути от държавата.

Инцидент на Витоша отново повдигна проблема

Само преди дни инцидент на Витоша с турист, който има симптоми на инфаркт, изправя Планинската служба пред предизвикателствата на времето и трафика в София.

"Тръгвайки от база "Алеко", екип от планински спасители, оказа се че няма минаване. Пътят задръстен от коли, с хиляди зора пробихме движението, но в района на Златните мостове се оказа, че е същото положението - там също има огромно задръстване", разказа Емил Нешев от ПСС. 

За това от години от ПСС настояват автомобилите им да са със специален режим на движение. 

"Никой не ни прави път, защото вижда един джип, който се чуди как да премине и всеки си казва: "Защо пък да го пускам", докато види табелите да разбере какви сме. Нашите бази са четири в планините, но всички останали отряди, бази се помещават в населените места", поясни Нешев

Планинските спасители призовават за бързо решение от държавата

"Март месец пуснахме такова писмо и за съжаление, до този момент дори нямаме отговор", казват още от ПСС.

Оказва се че България е единствената държава в Европа и не само, където колите на планинските спасители са без специален режим на движение. Субсидията, която държавата отпуска към момента за планинско спасяване, е малко над 2,5 млн.

За сравнение в - Румъния за миналата година е била 20 млн. евро. Въпреки липсите си, планинските служители са категорични - няма да се откажат да спасяват.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

fallback
Още от България
fallback