Защо НЗОК бави парите за рецепти на аптеките?

От Здравната каса заявиха за Bulgaria ON AIR, че парите ще бъдат изплатени от резерва

23.08.2024 | 13:45 Редактор: Вяра Димова

Парите за рецепти на Здравната каса свършиха, а плащанията към аптеките в цялата страна се бавят. Причината е промяната в цените на десетки лекарства, които през април станаха безплатни за пациентите. 

Маргарита Грозданова е магистър-фармацевт и за нея недостигът на пари в Здравната каса не е изненада. 

"Алармирахме, че това вероятно ще се случи и то се случи", коментира тя.

Последните промените в списъците с лекарства, които се поемат от Здравната каса, са довели до ръст на рецептите от над 200%. Така средствата на НЗОК, предвидени за изплащане към аптеките, били изразходени бързо. 

"Касата дължи на всички аптеки средства от втората половина на юни, юли, сега и август. Това са суми, които не са чак толкова малко. Трябва аптеката да се лишава от нещо, за да може да покрива и заявява тези лекарства, необходими на пациентите.  Ако това продължи по-дълго, някои аптеки ще откажат да работят и да отпускат тези лекарствени продукти", смята Грозданова.

"В момента работата със Здравната каса не е особено финансово привлекателна. Рецептите са много, много повече от преди", посочи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

В позиция до Bulgaria ON AIR от Здравната каса заявиха, че средствата ще бъдат изплатени на аптеките с пари от резерва, първоначално за изтичащия август.

"Съгласно решението на Надзорния съвет на НЗОК от 13.08.2024 г. плащанията за рецепти, дължими през август 2024 г., ще бъдат заплатени след осигуряване на средства от резерва не по-късно от 16.09.2024 г.", уточниха от НЗОК.

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.

Снимка: БГНЕС