fallback

Прокуратурата погна "Възраждане" заради списъка с учители против ЛГБТ закона

Политици реагираха остро на действията на партията

22.08.2024 | 18:37 Автор: Деси Николова

"Черен списък", който включва имената на варненски учители, беше разпространен и по-късно изтрит от партия "Възраждане". В него са описани имената и работните места на преподаватели, които са се подписали против поправките в закона за образованието, чрез които се забранява "ЛГБТИ пропагандата в училище". Прокуратурата образува преписка по казуса, а Просветното министерство и политици реагираха остро на действията на партията.

Със списъка от партията призовават родителите "да поискат обяснения от директорите на училищата, където паразитират въпросните джендъри". А в него влизат начални учители, преподаватели от средни училища и гимназии, които са участвали в подписка срещу промените в т.нар. ЛГБТИ закон, влезли в сила преди седмица. 

"Ние ще пуснем сигнал срещу тези, които са организирали тази подписка и са се подписали вътре. Те са над 400 човека. Нормално ли е да има хора в образователната система, директори, учители, включително и училищни психолози, които да искат такава пропаганда в училище? Това нормално ли е", попита лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Политици реагираха остро на действията на "Възраждане"

В профила си във Facebook депутатът Георг Георгиев написа: "Една мъдрост гласи, че има ли пушка на сцената, то тя непременно ще гръмне".

Лидерът на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков определи списъка като "нечувана атака срещу българските учители и недопустима политическа пропаганда на гърба на българското училище". 

"Учителите не могат да бъдат обект на партийна агресия - от това ще пострадат децата ни! Очаквам министърът на образованието да реагира незабавно", заяви Денков.

В позиция от Министерството на образованието и науката (МОН) посочиха, че българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен и това е направило децата и нацията ни свободни. 

"В системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители. Както и досега, Министерството на образованието и науката ще защитава духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности", пише в позицията на МОН.

Учители също се възпротивиха

А учители смятат, че това е предизборна агитация и че в демократичния свят, в който живеем, всеки човек може да защитава позицията, която смята за правилна.

"Случката е много грозна и буди притеснение в две посоки - българският учител би трябвало да има правото да вземе позиция, която смята за правилно и второто - в едни от поредните промени беше ясно изразено, че училището е територия, в която политиката не участва", каза директорът на Първа английска гимназия Александър Чакматов.

Прокуратурата във Варна образува преписка по действията на "Възраждане" и публикувания от тях списък.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback