МОН: Няма да допуснем никаква форма на дискриминация или репресия

Граждани обявяват, че ще сигнализират институциите за "лова на вещици" от "Възраждане"

22.08.2024 | 15:57 Редактор: Деси Николова
МОН ще защитава духа на толерантността.
МОН ще защитава духа на толерантността.

Министерството на образованието и науката (МОН) заяви, че няма да допусне никаква форма на дискриминация или репресия в системата спрямо учители, ученици или родители. Тази позиция беше изразена след като партийната организация на "Възраждане" във Варна публикува списък с имена на учители, обвинявайки ги, че разпространяват "джендър пропаганда", тъй като са се подписали против промените в Закона за училищното и предучилищното образование (ЗУПО).

"Българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен и това е направило децата и нацията ни свободни. Запазвайки тази свобода, ние запазваме собствените си ценности, морал и бъдеще", казват от пресцентъра на МОН.

От там изразяват позицията, че "в системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители. Както и досега, Министерството на образованието и науката и институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности, както и политиката на приобщаване в българското училище.

Образованието е кауза за обществото ни, която трябва да ни обединява, а не да чертае нови разделителни линии и конфликти", посочват от МОН.

По-рано, по време на пресконференция в Бургас, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза: "Ние ще пуснем сигнал срещу тези, които са организирали тази подписка и са се подписали вътре. Те са над 400 човека (подписка срещу промените в ЗУПО – бел. ред.). Нормално ли е да има хора в образователната система директори, учители, включително и училищни психолози, които да искат такава пропаганда в училище. Това нормално ли е", каза Костадинов, цитиран от БГНЕС.

В същото време в социалните мрежи стотици родители изразиха възмущението си от действията на "Възраждане" и заявиха, че се организира лов на вещици и саморазправа с българския учител. Граждани обявяват, че ще сигнализират институциите, президента Румен Радев и европейските органи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR