Рибарите са готови на "война" заради изпускането на "Копринка": Есетрата умира

Щетите са за хиляди левове

22.08.2024 | 13:55 Редактор: Искра Ангелова

Проблемът с безводието в страната придобива все по-големи размери. Нивата на язовирите в Централна България спадат драстично и се очаква да достигнат минимума си. Сред основните потърпевши са земеделските производители, а заради изпускането на язовир "Копринка", рибата в него умира. Рибарите готвят протести.

Есетрови риби, отглеждани в развъдник в язовир "Копринка", са изплували мъртви. Щетите са за хиляди левове. А причината - ниските нива на водоема. В момента язовирът е под 14% от полезния си обем.

"Ако продължи това темпо на спадане на язовира, гарантираме, че риболовците от цяла България ще се вдигнем. Може да стане и война заради това безхаберие", каза Валентин Димитров от Централна Рибно-Опазваща Организация.

Катастрофален проблем

 А ръка за ръка с пресъхването на язовирите се унищожава и земеделската реколта в Централна България, където има недостиг на вода за посевите.

"Проблемът не е сериозен, а катастрофален. Съоръженията, колкото и да са стари, няма как да се губи 85% от водата. Тази вода се краде и тя се краде, за да може някой да прави доста сериозна печалба. Ползвателите са ВЕЦ-овете и земеделските производители. При нас нещата са изчистени, има си измервателна система, знаят се каналите - къде и колко плащаме. Не е нормално зимните месеци, когато трябва да се събира водата в язовирите и съоръженията, тогава да се изпуска вода за произвеждане на електроенергия", възмути се председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов.

От областната управа в Стара Загора не виждат нищо необичайно с количествата във водоемите.

"В момента обемът на язовир Копринка е 25, 7 млн. кубични метра, а мъртвият му обем е 5 милиона кубични метра. В момента, в който количествата достигнат нивото от 18 милиона кубични метра, всякакъв вид подаване на вода за промишлени цели се прекратява", подчерта областният управител на Стара Загора.

Частичен воден режим поради пресъхване на кладенци или намаляване на дебита е въведено в 11 населени места в областта в определени часове от денонощието.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС