АПИ: Карайте внимателно! От 25 до 29 август e колоездачната обиколка на България

Агенцията отправи апел

22.08.2024 | 13:24 Редактор: Беатрис Младжова
Колоната ще се води от два пилотни автомобила.
Колоната ще се води от два пилотни автомобила.

От 25 август (неделя) до 29 август (четвъртък) т. г. ще се проведе 71-та Международна колоездачна обиколка на България. За повишаване безопасността на движение е необходимо шофьорите да карат внимателно, да спазват пътната сигнализация и въведената временна организация. 

По време на състезанието ще се ограничава поетапно движението в участъци от Подбалканския път I-6 София – Сливен – Бургас, II-35 Троян – Кърнаре, по третокласната пътна мрежа по направлението Троян – Дебнево – Градница, по път II-44 Севлиево – Габрово, през прохода "Шипка" по път I-5 Габрово – Казанлък, по път III-488 Сливен – Градец, по път II-48 Градец – Мокрен, по път I-7 "Петолъчката" – Мокрен, по път II-99 Приморско – Бургас и по третокласната пътна мрежа на област Бургас по направлението Горно Езерово – Братово – Вратица – Караново – Айтос.

Временната организация на движение в участъците, по които ще преминават колоездачите, ще се въвежда непосредствено преди провеждането на състезанието. Колоната ще се води от два пилотни автомобила. В ограничените за движение отсечки ще бъде осигурен достъп, при необходимост, за превозните средства със специален режим на движение като линейки, пожарни и др.

За планиране пътуванията на шофьорите предоставяме маршрута на колоездачната обиколка, която преминава по участъци от републиканската пътна мрежа.

На 25 август е първият етап на състезанието, който преминава по Подбалканския път I-6 София – Пирдоп – Кърнаре и по път II-35 Кърнаре – Троян. Стартира в 13 ч. в София и завършва в Троян.

На 26 август е вторият етап на състезанието, който преминава по път III-357 Орешак – Гумощник, път III-3505 Гумощник – Дебнево, път III-404 Дебнево – Градница – Сенник, път II-44 Севлиево – Габрово, III-5004 по обхода на Габрово и през прохода "Шипка" по път I-5 Габрово – Казанлък. Началният час е 14.30 ч. в Троян, а финалът е в Казанлък.

На 27 август третият етап от състезанието преминава по Подбалканския път I-6 Казанлък – Сливен – Айтос – Бургас. Започва в 12:55 ч. в Казанлък и завършва в Бургас.

На 28 август е четвъртият етап от състезанието, който преминава по път II-99 Приморско – Бургас, път I-9 кв. "Крайморие" – кв. "Победа" в Бургас, по третокласната пътна мрежа през Горно Езерово – Братово – Равнец – Трояново – Вратица – Караново – Айтос, по път I-6 Айтос – п.в. "Петолъчката", път I-7 "Петолъчката" – Мокрен, път II-48 Мокрен – Градец, път III-488 Градец – Ичера – Сливен. Началният час е 13 ч. в Приморско, финалът е в Сливен.

На 29 август е петият етап от състезанието, който преминава по Подбалканския път I-6 Сливен – Казанлък и по път I-5 Казанлък - Габрово. Стартът е в 13:30 ч. в Сливен, а финалът на състезанието е в Габрово.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост и с необходимата дистанция, да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Снимка: БГНЕС