МОСВ: Забранено е брането на цветя и събирането на минерали в националните паркове

Винаги трябва да се съобразяваме с метеорологичните условия

22.08.2024 | 13:08 Редактор: Искра Ангелова
Навлизането във водните площи е забранено.
Навлизането във водните площи е забранено.

В разгара на летния туристически сезон дирекциите на националните паркове отново напомнят на посетителите за необходимостта да се спазват правилата и режимите, установени с плановете за управление на всеки от трите парка и със Закона за защитените територии.

Националните паркове в България - "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан", съхраняват най-ценните природни богатства на страната и образци на световното природно наследство. Те предлагат неповторими природни забележителности и огромно разнообразие от флора и фауна, които са уязвими от човешката дейност.

Какво трябва да знаете, посещавайки националните паркове?

Паленето на огън на открито в националните паркове е строго забранено. В момента страната е в усложнена обстановка, свързана с висок риск от пожари, включително на територията на Рила, Пирин и Централен Балкан. В 90% от случаите пожарите се дължат на невниманието на човека. Пожарите, причинени от човешка небрежност, водят до значително увреждане на защитената територия и е необходим дълъг период за възстановяване.

Навлизането във водните площи е забранено. Това правило важи за всички езера и реки на територията на парковете. Целта на тази забрана е да се запазят екосистемите на водните басейни и да се предотврати нарушаването на естествената среда на обитаващите ги животински видове. Освен това плуването в езерата може да бъде опасно за човешкото здраве, тъй като водата е много студена и може да предизвика хипотермия.

Забранено е движението, паркирането и престоят на моторни превозни средства, включително мотоциклети, АТВ и УТВ, без разрешително от дирекцията на парка, извън определените и обозначените за тази цел пътища. Не трябва да се използват нерегламентирани МПС за достъп в границите на националните паркове. В парковете се насърчава предимно пешеходният туризъм. Задължително е всички посетители да се придържат към обозначените туристически маршрути, за да не се увреждат природните местообитания. Това условие е също в интерес на сигурността на посетителите. Не подценявайте планината – винаги информирайте близки за маршрута си, спазвайте маркировката и указателните табели и не се отклонявайте от утвърдените пътеки. Съобразявайте се с метеорологичните условия и бъдете подготвени за внезапни промени във времето.

На територията на националните паркове е забранено брането на цветя, защото сред тях има редки и застрашени от изчезване видове. Туристите могат да събират горски плодове, гъби и лечебни растения единствено за лични нужди в количества и по правила, определени с Плана за управление. Това ограничение е от съществено значение за опазване на биоразнообразието в парковете.

Забранено е замърсяването на терените и водите с отпадъци. Пластмасови и стъклени бутилки, угарки от цигари, найлонови торбички са само част от отпадъците, които се срещат по време на разходка в планината. Тези неприятни гледки са не само естетически проблем, но и сериозна заплаха за екосистемите. Отпадъците трябва да се изнасят и изхвърлят извън територията на парковете на регламентираните за това места.

Забранено е унищожаването на скални образувания, събирането на вкаменелости и минерали.

Забранен е риболовът на територията на парк "Рила" и парк "Пирин" извън определените и обозначените за това места. Риболовците трябва да притежават валиден риболовен билет и да използват изкуствена стръв. На територията на парк „Централен Балкан“ риболовът е изцяло забранен.

Забранено е къмпингуването, освен на специално обозначените места, разположени близо до планинските хижи. Тези зони са ясно обозначени и предназначени за разполагане на палатки.

Ловуването и безпокойството на дивите животни е строго забранено. Забранена е включително разходката на кучета без повòд, тъй като свободното движение на домашни любимци може да предизвика безпокойство на дивите животни.

Нарушителите на режимите и нормите, валидни на територията на националните паркове, подлежат на санкции в размер от 500 до 5 000 лева за физическо лице и до 10 000 лева за юридическо лице.

Препоръки за безопасност при посещение в националните паркове:

- Носете достатъчно вода и провизии.

- Използвайте подходящо оборудване и облекло.

- Избягвайте самостоятелни преходи, особено в по-високите части на планината.

- В случай на инцидент, незабавно сигнализирайте планинската спасителна служба.

Снимка: БГНЕС